5 tips om het gedrag van een leerling met adhd positief te stimuleren
15 november 2022 
1 min. leestijd

5 tips om het gedrag van een leerling met adhd positief te stimuleren

Leerlingen met adhd hebben prachtige kanten. Ze zijn vaak creatief denkend en durven vaak dingen te ondernemen die andere leerlingen niet durven doen.

Ze vragen vaak wel veel aandacht en willen graag actief dingen doen. Dat betekent dat je zelf altijd aan staat, wat veel energie kan kosten.

Alleen....soms is het gedrag minder handig bij bepaalde schoolse activiteiten.

Bij adhd is het van belang dat je consequent en zoveel mogelijk neutraal reageert om het gedrag positief te stimuleren en te bekrachtigen.

Deze 5 tips helpen vanuit ervaring erbij om dat consequent te doen.

1. Eigen lichaamshouding: ga op je hurken bij het kind zitten om op ooghoogte te praten over gewenst gedrag, maar maak eerst goed oogcontact, anders komt je boodschap niet aan.

2. Stemgebruik: praat met een lage stem en stevige zachte rustige intonatie. Hoe neutraler je insteekt, hoe sterker je over komt en zo breng je rust over.

3. Vermijd om te zeggen 'niet doen', maar stuur aan op gewenst gedrag en geef uitleg waarom iets wel/niet mag: "Stop met....., want....., doe......(een alternatief bieden)."

4. Maak complimenten over inzet en gewenst gedrag: "Ik zie dat jij heel goed......hebt gedaan".

5. Laat je niet uitspelen. Sluit met elkaar de rijen over wat een leerling wel/niet mag en grijp tijdig in als de leerling zelf die grens (nog) niet voelt.

Wil je leerlingen inhoudelijk in hun communicatie vooruit helpen, kijk dan voor meer informatie overĀ Sterk BEGRIP.

Over de schrijver
Ik ben Terena, getrouwd en moeder van 2 dochters.Ik ben leerkracht van origine en als autodidact heb ik de theorie van begrijpend lezen uitgewerkt. Ik heb als leerkracht de bijnaam: juf taal en emotie, omdat leerlingen groeien in wat ze begrijpen en ze het zelfvertrouwen krijgen om zich te uiten.Ik heb verschillende klassen opgestart. En bijna 20 jaar heb ik een eigen praktijk om leerlingen te ondersteunen in de spraak-taal-lees-schrijfontwikkeling. Ook heb ik gewerkt bij een onderwijsvernieuwer op het gebied van leren leren en begrijpend lezen voor het basisonderwijs.Na een intense periode met allerlei gebeurtenissen wilde ik weten: hoe zit het leven en communicatie in elkaar, omdat ik merkte dat meningen niet altijd gefundeerd zijn. Vanuit een christelijk achtergrond ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen.Daar heb ik eerst allerlei leerlingen mee geholpen en de resultaten gingen omhoog. Op de vraag van de pilotschool of ik er een schoolmethodiek van kon maken, heb ik laconiek 'ja' gezegd. Het is gaaf hoe scholen de meerwaarde ervaren en hoe leerlingen leren nadenken.
Reactie plaatsen