3 fouten die een gevaar vormen voor begrijpend lezen

3 fouten die een gevaar vormen voor begrijpend lezen

3 grote problemen bij begrijpend lezen

  1. Tekstenplukkerij: leerlingen halen uit de tekst een heel klein stukje wat hèn aanspreekt en vervolgens laten ze dat een heel eigen leven leiden. Buiten de context om, en dus anders dan de schrijver bedoelde.
  2. Inlegkunde: leerlingen stoppen in de tekst (of in hun antwoorden) hun eigen ervaringen, wat ze weten en wat ze kunnen. Dus het is niet gebaseerd op wat de schrijver heeft aangegeven.
  3. Eigen mening first: leerlingen geven meteen hun mening, doen aannames, trekken conclusies. Veel en veel te snel. Zonder dat ze nagedacht hebben over: “Waar gaat het nou eigenlijk over in die tekst?”

Nieuw denkkader bij begrijpend lezen

Daarom maakte ik een denkkader. Informatie wordt eerst geordend en pas daarna mogen leerlingen hun conclusies geven.

Natuurlijk is het belangrijk dat leerlingen lekker kritisch kunnen nadenken over een tekst. En dat ze creatieve oplossingen bedenken voor de toekomst. Want innoveren is hartstikke leuk. Maar niet zonder begrip en daarom heb ik dus een denkkader gemaakt.

Tegelijkertijd worden met mijn denkkader nog veel meer fouten mee ondervangen, want leerlingen maken helaas veel fouten tijdens het lezen. Dat kan anders.

Ik help scholen en andere onderwijsprofessionals die met leerlingen werken.

Lees meer over teruglopende resultaten.

Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon en ik ben een gepassioneerde, hoogbegaafde leerkracht en schrijver van Sterk BEGRIP. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van leerlingen, leerkrachten, ouders en andere onderwijsprofessionals, ofwel: allround vakexpert en krachtig in onderwijs op maat geven.Mijn missie is om leerkrachten te inspireren en hen te helpen met aansluiten bij de onderwijsbehoeften van leerlingen, zodat de ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen groeit.Mijn aanpak is persoonlijk en gedegen. Ik vind het belangrijk dat leerkrachten vaardig worden in formatief handelen, zodat ze leerlingen beter vooruit kunnen helpen.Ik deel mijn kennis graag en ben altijd bereid om vragen te beantwoorden en te helpen bij het realiseren van onderwijs op maat.Neem contact om te kijken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen