arrow_drop_up arrow_drop_down
3 fouten die een gevaar vormen voor begrijpend lezen

3 fouten die een gevaar vormen voor begrijpend lezen

3 grote problemen bij begrijpend lezen

  1. Tekstenplukkerij: leerlingen halen uit de tekst een heel klein stukje wat hèn aanspreekt en vervolgens laten ze dat een heel eigen leven leiden. Buiten de context om, en dus anders dan de schrijver bedoelde.
  2. Inlegkunde: leerlingen stoppen in de tekst (of in hun antwoorden) hun eigen ervaringen, wat ze weten en wat ze kunnen. Dus het is niet gebaseerd op wat de schrijver heeft aangegeven.
  3. Eigen mening first: leerlingen geven meteen hun mening, doen aannames, trekken conclusies. Veel en veel te snel. Zonder dat ze nagedacht hebben over: “Waar gaat het nou eigenlijk over in die tekst?”

Nieuw denkkader bij begrijpend lezen

Daarom maakte ik een denkkader. Informatie wordt eerst geordend en pas daarna mogen leerlingen hun conclusies geven.

Natuurlijk is het belangrijk dat leerlingen lekker kritisch kunnen nadenken over een tekst. En dat ze creatieve oplossingen bedenken voor de toekomst. Want innoveren is hartstikke leuk. Maar niet zonder begrip en daarom heb ik dus een denkkader gemaakt.

Tegelijkertijd worden met mijn denkkader nog veel meer fouten mee ondervangen, want leerlingen maken helaas veel fouten tijdens het lezen. Dat kan anders.

Ik help scholen en andere onderwijsprofessionals die met leerlingen werken.

Neem contact op.

Over de schrijver
Ik ben Terena, getrouwd en moeder van 2 dochters. Ik ben leerkracht van origine en heb verschillende klassen opgestart. Al bijna 20 jaar heb ik een eigen praktijk om kinderen met een beperking te ondersteunen in de spraak-taal-lees-schrijfontwikkeling. Ook heb ik gewerkt bij een onderwijsvernieuwer op het gebied van leren leren en begrijpend lezen. Na een intense periode met allerlei gebeurtenissen wilde ik weten: hoe zit het leven en communicatie in elkaar? Vanuit een christelijk achtergrond ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen. Daar heb ik eerst allerlei leerlingen mee geholpen. Op de vraag van de pilotschool of ik er een schoolmethodiek van kon maken heb ik laconiek 'ja' opgezegd. Want ik wilde graag meer leerlingen bereiken en dat kan het beste via de leerkrachten. Ik heb een missie! En zo werd een droom door hard werken werkelijkheid. Trots op mijn nieuwe leeromgeving en website. Dankbaar voor de opbouwende samenwerking met scholen en blij met de fijne sparringspartners. Met elkaar leerkrachten versterken en leerlingen grip op begrip geven.
Reactie plaatsen