Er is wel een theorie voor begrijpend lezen
11 maart 2020 
0 min. leestijd

Er is wel een theorie voor begrijpend lezen

Begrijpend lezen heeft eindelijk een theorie!

Er wordt beweerd dat er geen theorie is voor begrijpend lezen en dat het daardoor extra lastig is om begrijpend lezen uit te leggen aan leerlingen.

Maar daar ben ik het eigenlijk niet helemaal mee eens, want er is wel degelijk een grammatica van begrijpend lezen.

Je moet kunnen uitleggen aan leerlingen hoe feiten en meningen, oorzaak-gevolg, doel-middel en hoofd- en bijzaken met elkaar in verband staan.

Op het moment dat je dat kunt uitleggen, helpt dat leerlingen om te tekst goed te begrijpen.

Ook is het nodig dat leerkrachten de denkfouten van leerlingen goed kennen. Want wil je leerlingen bij sturen op wat ze niet goed doen, dan zul je ook moeten zien, als ze bezig zijn, wat ze dan eigenlijk precies niet goed doen. Welke denkfout maakt nou die specifieke leerling, zodat je hem kunt bijsturen.

Daar help ik bij, scholen geef ik een online training en een workshop om duidelijk te maken hoe die grammatica van begrijpend lezen in elkaar zit en welke denkfouten leerlingen maken, zodat je ze kunt voorkomen.

Lees meer over het analyseren van wat leerlingen wel en niet goed doen.

Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon, leerkracht van origine, hoogbegaafd en met een eigen praktijk voor leerlingbegeleiding.Na pittige omstandigheden was ik op zoek naar hoe aannames verminderd konden worden. Toen ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen. Met een pilotschool schreef ik de didactiek/methode Sterk BEGRIP, waarmee leerlingen, leerkrachten en ouders inzichten kregen in allerlei communicatie en de resultaten gingen omhoog in PO en VO.In het VO en MBO zag ik daarnaast het probleem van ernstig meeliftgedrag. Zo is de focus ook op 'effectief samenwerken' en 'mentale kracht' komen te liggen, zowel op leerlingniveau als op teamniveau.Mijn aanpak is gedegen en persoonlijk. Je krijgt van mij een rijk en praktisch handelingsrepertoire om de ontwikkeling en het welbevinden te versterken. Zal ik je ook verder helpen? Kijk bij het aanbod en neem contact om te bespreken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen