Instructieteksten leren lezen
22 juni 2023 
2 min. leestijd

Instructieteksten leren lezen

Wat zijn instructie teksten?

Instructieteksten zijn stappen die je vertellen hoe je iets moet doen.

Ze worden gebruikt in handleidingen, recepten en andere gidsen om je te helpen een taak goed uit te voeren. Een goede instructietekst is duidelijk en makkelijk te volgen. Het gebruikt simpele woorden en laat je stap voor stap zien wat je moet doen.

Soms zijn er ook plaatjes of video's om het nog duidelijker te maken. Het is belangrijk om de instructies goed te controleren en te testen om er zeker van te zijn dat ze werken. Op die manier kunnen instructieteksten je helpen om allerlei dingen te doen, van makkelijke tot moeilijke taken.

Nauwkeurig lezen, kijken, luisteren en nauwkeurig opvolgen zijn dus van groot belang om een goed resultaat te behalen.

Grappige voorbeelden van instructieteksten

Bakken

Ik hou heel erg van bakken. Vooral Engelse scones vind ik heel erg lekker. Maar.....de perfecte smaak krijg ik pas als ik het recept precies opvolg.

Maar leerlingen lezen niet altijd nauwkeurig. Stel dat er een stap wordt overgeslagen of iets niet goed wordt uitgevoerd, dan krijg je niet de verwachte lekkere smaak.

Pas wanneer leerlingen goed gevorderd zijn, kunnen ze uiteraard verder gaan experimenteren door recepten doelbewust te veranderen.

Kompas lezen

Ken je Kamp van Koningsbrugge? En dan de aflevering van het seizoen 2023 over het kompaslezen? Van te voren hadden de deelnemers dit moeten oefenen en werd verwacht dat ze dit konden. Maar ter plekke ging dit helemaal fout, waardoor er een aantal deelnemers verdwaalden.

In dit Survivalhandboek staat een uitgebreid stappenplan om te leren hoe je een kompas kan gebruiken.


Programmeren

Programmeren luistert heel nauw. Om het te leren moeten leerlingen eerst leren om aanwijzingen goed op te volgen. Tot ze op het niveau komen dat ze kunnen gaan experimenteren. Uiteraard kunnen ze ook gelijk beginnen met experimenteren, maar uiteindelijk zullen ze op een punt komen dat ze vastlopen en dan moeten ze uitzoeken waar het mis is gegaan. Hoe beter ze leren om instructies op te volgen, hoe sneller ze het programmeren onder de knie hebben.


Proefjes

Ook erg leuk zijn proefjes. Dat zijn instructieteksten met leuke stappenplannetjes die leerlingen moeten opvolgen.

Een interessante site is: https://www.proefjes.nl/

Opdracht

Lees met kinderen instructieteksten en kijk of ze deze nauwgezet opvolgen. Dit helpt bij goed leren begrijpend lezen. Laat gerust herlezen als ze het niet goed doen.


Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.

Over de schrijver
Ik ben Terena, getrouwd, moeder van 2 dochters en leerkracht van origine en eigenaar van Onderwijs2Go.Ik geloof dat als we leerlingen beter zien, begrijpen en activerend begeleiden dat ze verder komen dan iedereen voor mogelijk heeft. En hoe groter het handelingsrepertoire is, hoe makkelijker ruggensteun geboden kan worden aan leerlingen.Zelf heb ik verschillende klassen opgestart. En al bijna 20 jaar heb ik een eigen praktijk om leerlingen te ondersteunen in de spraak-taal-lees-schrijfontwikkeling. Ook heb ik gewerkt bij een onderwijsvernieuwer op het gebied van leren leren en begrijpend lezen voor het basisonderwijs. Verder heb ik een innovatieproject geleid voor de zondagsschool en ben ik co-trainer geweest bij Krav Maga voor bovenbouw leerlingen.Sinds 2016 heb ik Onderwijs2Go als lean-start-up gestart. Ik had de theorie van begrijpend lezen ontdekt en heb daar van jong tot oud, van ZML tot VWO, kleine groepen, grote groepen, schoolteams, leerlingen, ouders, woon- werkbegeleiding en logopedisten mee geïnspireerd om het begrip van leerlingen te versterken.Mijn missie is gegroeid om het onderwijs en ouders te inspireren om een groot en breed handelingsrepertoire te hebben om elk kind écht te zien en inventief vooruit te helpen. Daarvoor schrijf ik boeken, geef ik trainingen (online en klassikaal), coach ik schoolteams, ouders en leerlingen en doe ik ook audits begrijpend lezen waarbij ik tips en adviezen geef met zeer goede resultaten.Wil jij je eigen vaardigheden versterken om leerlingen vooruit te helpen of heb je aanmoediging nodig? Neem dan contact om te kijken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen