Instructieteksten leren lezen
23 juni 2023 
2 min. leestijd

Instructieteksten leren lezen

Wat zijn instructie teksten?

Instructieteksten zijn stappen die je vertellen hoe je iets moet doen.

Ze worden gebruikt in handleidingen, recepten en andere gidsen om je te helpen een taak goed uit te voeren. Een goede instructietekst is duidelijk en makkelijk te volgen. Het gebruikt simpele woorden en laat je stap voor stap zien wat je moet doen.

Soms zijn er ook plaatjes of video's om het nog duidelijker te maken. Het is belangrijk om de instructies goed te controleren en te testen om er zeker van te zijn dat ze werken. Op die manier kunnen instructieteksten je helpen om allerlei dingen te doen, van makkelijke tot moeilijke taken.

Nauwkeurig lezen, kijken, luisteren en nauwkeurig opvolgen zijn dus van groot belang om een goed resultaat te behalen.

Grappige voorbeelden van instructieteksten

Bakken

Ik hou heel erg van bakken. Vooral Engelse scones vind ik heel erg lekker. Maar.....de perfecte smaak krijg ik pas als ik het recept precies opvolg.

Maar leerlingen lezen niet altijd nauwkeurig. Stel dat er een stap wordt overgeslagen of iets niet goed wordt uitgevoerd, dan krijg je niet de verwachte lekkere smaak.

Pas wanneer leerlingen goed gevorderd zijn, kunnen ze uiteraard verder gaan experimenteren door recepten doelbewust te veranderen.

Kompas lezen

Ken je Kamp van Koningsbrugge? En dan de aflevering van het seizoen 2023 over het kompaslezen? Van te voren hadden de deelnemers dit moeten oefenen en werd verwacht dat ze dit konden. Maar ter plekke ging dit helemaal fout, waardoor er een aantal deelnemers verdwaalden.

In dit Survivalhandboek staat een uitgebreid stappenplan om te leren hoe je een kompas kan gebruiken.


Programmeren

Programmeren luistert heel nauw. Om het te leren moeten leerlingen eerst leren om aanwijzingen goed op te volgen. Tot ze op het niveau komen dat ze kunnen gaan experimenteren. Uiteraard kunnen ze ook gelijk beginnen met experimenteren, maar uiteindelijk zullen ze op een punt komen dat ze vastlopen en dan moeten ze uitzoeken waar het mis is gegaan. Hoe beter ze leren om instructies op te volgen, hoe sneller ze het programmeren onder de knie hebben.


Proefjes

Ook erg leuk zijn proefjes. Dat zijn instructieteksten met leuke stappenplannetjes die leerlingen moeten opvolgen.

Een interessante site is: https://www.proefjes.nl/

Opdracht

Lees met kinderen instructieteksten en kijk of ze deze nauwgezet opvolgen. Dit helpt bij goed leren begrijpend lezen. Laat gerust herlezen als ze het niet goed doen.


Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.

Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon, leerkracht van origine, hoogbegaafd en met een eigen praktijk voor leerlingbegeleiding.Na pittige omstandigheden was ik op zoek naar hoe aannames verminderd konden worden. Toen ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen. Met een pilotschool schreef ik de didactiek/methode Sterk BEGRIP, waarmee leerlingen, leerkrachten en ouders inzichten kregen in allerlei communicatie en de resultaten gingen omhoog in PO en VO.In het VO en MBO zag ik daarnaast het probleem van ernstig meeliftgedrag. Zo is de focus ook op 'effectief samenwerken' en 'mentale kracht' komen te liggen, zowel op leerlingniveau als op teamniveau.Mijn aanpak is gedegen en persoonlijk. Je krijgt van mij een rijk en praktisch handelingsrepertoire om de ontwikkeling en het welbevinden te versterken. Zal ik je ook verder helpen? Kijk bij het aanbod en neem contact om te bespreken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen