Hoe je je kind kunt stimuleren om tijdens de vakantie te lezen?
22 juni 2023 
4 min. leestijd

Hoe je je kind kunt stimuleren om tijdens de vakantie te lezen?

De vakantie is de perfecte tijd voor kinderen om te ontspannen en te genieten van vrije tijd. Maar waarom zou je niet proberen om lezen op te nemen in hun vakantieplezier? In deze blog deel ik enkele tips en voordelen om je kind te stimuleren om te lezen tijdens de vakantie.

Waarom zou je als ouder je kind stimuleren om ook te lezen tijdens de vakantieperiode?

De vakantie is een geweldige tijd voor kinderen om te ontspannen, plezier te hebben en nieuwe avonturen te beleven. Ik deel zes belangrijke redenen waarom lezen tijdens de vakantie een waardevolle activiteit is voor kinderen.

Plezier en verbeeldingskracht

Lezen kan een wereld van plezier en verbeeldingskracht openen voor kinderen. Het stelt hen in staat om meegevoerd te worden naar fantastische werelden, avonturen te beleven en nieuwe personages te ontmoeten. Door te lezen kunnen kinderen hun verbeeldingskracht ontwikkelen en creatief denken stimuleren.

Taal- en woordenschatontwikkeling

Tijdens het lezen komen kinderen in aanraking met nieuwe woorden, zinsstructuren en uitdrukkingen. Dit helpt hun woordenschat uit te breiden en verbetert hun taalvaardigheid. Bovendien leren ze hoe zinnen en alinea's zijn opgebouwd, wat hen helpt bij het schrijven en communiceren.

Kennis en leergierigheid

Boeken zijn een schat aan kennis en informatie. Door te lezen kunnen kinderen nieuwe onderwerpen ontdekken, van wetenschap en geschiedenis tot kunst en natuur. Het stimuleert hun nieuwsgierigheid en helpt hen om te leren en te groeien op verschillende gebieden.

Empathie en sociale vaardigheden

Lezen kan kinderen helpen empathie te ontwikkelen en zich in te leven in andere personages en situaties. Ze leren zichzelf in de schoenen van anderen te plaatsen, emoties te begrijpen en sociale situaties beter te doorzien. Dit draagt bij aan hun emotionele intelligentie en sociale vaardigheden.

Concentratie en spanningsboog (aandacht erbij houden)

Het lezen van een boek vereist concentratie en focus. Door regelmatig te lezen, kunnen kinderen hun aandachtsspanne verbeteren en hun vermogen om zich te concentreren op taken vergroten. Dit is een waardevolle vaardigheid die hen zal helpen op school en in andere aspecten van hun leven.

Ontspanning en stressvermindering

Lezen is niet alleen educatief, maar ook ontspannend. Het kan dienen als een rustgevende activiteit waarmee kinderen kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Het helpt hen te ontspannen, te kalmeren en stress te verminderen, vooral tijdens de vakantie wanneer ze wat extra vrije tijd hebben.

Tips en voordelen om in de vakantie te lezen

Maak lezen leuk

Creëer een positieve leeservaring voor je kind door boeken te kiezen die aansluiten bij hun interesses en leeftijd. Naast het lezen van boeken kunnen kinderen ook genieten van andere vormen van lezen, zoals strips, tijdschriften, grapjesboeken of zelfs kookboeken. Moedig ze aan om te lezen wat hen interesseert en geef ze de vrijheid om hun eigen leesmateriaal te kiezen.

Organiseer een leesuitdaging

Organiseer een leuke leesuitdaging waarbij ze beloningen verdienen voor elke voltooide boek. Maak een lijst met boeken die ze willen lezen en houd hun voortgang bij. Door lezen leuk te maken, zal je kind eerder geneigd zijn om er tijd aan te besteden.

Lees samen

Maak van lezen een gezamenlijke activiteit door samen met je kind te lezen. Neem de tijd om samen te zitten en elkaar voor te lezen, vooral als je jongere kinderen hebt. Dit helpt niet alleen om de liefde voor lezen te bevorderen, maar ook om de band tussen ouder en kind te versterken.

Creëer een leesomgeving

Richt een gezellige leeshoek in waar je kind zich comfortabel voelt. Zorg voor zachte kussens, een leeslampje en een plank met boeken binnen handbereik. Door een speciale plek te creëren voor lezen, maak je het aantrekkelijker en uitnodigend voor je kind om tijd door te brengen met boeken.

Beperk schermtijd

Stimuleer je kind om de schermtijd tijdens de vakantie te beperken en moedig in plaats daarvan lezen aan. Stel duidelijke regels op en moedig alternatieve activiteiten aan, zoals het lezen van boeken. Door de focus te verleggen naar lezen, geef je je kind de kans om zich te verdiepen in boeiende verhalen en informatie.

Breng een bezoek aan de bibliotheek

Plan regelmatige uitstapjes naar de plaatselijke bibliotheek. Laat je kinderen zelf boeken uitkiezen die hen interesseren. De bibliotheek biedt ook vaak zomerleesprogramma's en activiteiten die kinderen kunnen motiveren om te lezen.

Wat kunnen kinderen allemaal lezen in de vakantie?

Verhalende teksten (leesplezier)

  • Prentenboeken
  • Leesboeken
  • Strips

Instructieteksten

  • Recepten voor koken/bakken
  • Gebruiksaanwijzingen
  • Proefjes

Informatieve teksten

  • Sites over de camping of een uitje
  • Sport
  • (Online) krant
  • Eigen interesse

Maak het vooral leuk en gezellig, zodat er echt leesplezier ontstaat.

Lezen over de camping of een uitje kan natuurlijk met een vrolijke zoekvraag: "Wil je even kijken op het internet wat er allemaal te doen is?" En: "Hoe zoek je dat op op die site, waar kijk je dan in het menu?"

Samen praten over teksten

Help kinderen om teksten goed te begrijpen met onderstaande afbeelding. Deze vragen vormen de kern van het begrip.

De kern van pijlenmodel BEGRIP

Praat met kinderen over wat ze hebben gelezen. Hou het vooral leuk en belangstellend. Zo leren kinderen zich te verwoorden en jou mee te nemen in het verhaal. Nodig hen echt uit om door te vertellen: "Oh, en wat gebeurde er toen? ....en toen?"

Laat kinderen ook hun eigen mening geven over de tekst. Het gaat tenslotte om leesplezier in de vakantie!

Spelenderwijs werken aan het begrip van kinderen

Probeer verder voor kinderen niet alles direct op te lossen. Stel vragen aan hen en laat ze zichzelf verwoorden. Zo leren ze zich beter uiten. Door het inzetten van de kern van pijlenmodel BEGRIP help je kinderen om op een bepaalde manier te gaan leren denken. Dit hebben ze nodig om teksten op school beter te begrijpen.Voorbeelden bij de kern van het pijlenmodelEen voorbeeld is de beker waarvan het deksel strak vast zit. Onnadenkend doen we als volwassenen gauw het deksel open, maar dit is eigenlijk een gouden moment om te leren denken. En dat geldt ook voor veters die los zitten. Niet te snel helpen, maar vragen stellen en een stappenplannetje laten verwoorden. Dit is ondersteunend aan begrijpend lezen op school.

Opdracht

Oefen in alledaagse situaties het leren denken en uiten van kinderen.

En maak een plannetje om het lezen in de vakantie op een vrolijke en gezellige manier te stimuleren.


Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.


Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon, leerkracht van origine, hoogbegaafd en met een eigen praktijk voor leerlingbegeleiding.Na pittige omstandigheden was ik op zoek naar hoe aannames verminderd konden worden. Toen ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen. Met een pilotschool schreef ik de didactiek/methode Sterk BEGRIP, waarmee leerlingen, leerkrachten en ouders inzichten kregen in allerlei communicatie en de resultaten gingen omhoog in PO en VO.In het VO en MBO zag ik daarnaast het probleem van ernstig meeliftgedrag. Zo is de focus ook op 'effectief samenwerken' en 'mentale kracht' komen te liggen, zowel op leerlingniveau als op teamniveau.Mijn aanpak is gedegen en persoonlijk. Je krijgt van mij een rijk en praktisch handelingsrepertoire om de ontwikkeling en het welbevinden te versterken. Zal ik je ook verder helpen? Kijk bij het aanbod en neem contact om te bespreken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen