Hoe kies je een leuk boek om te lezen?
22 juni 2023 
2 min. leestijd

Hoe kies je een leuk boek om te lezen?

Wat is een leuk boek?

Boeken lezen en daar plezier aan beleven is heel subjectief. Elk kind heeft een eigen genre wat hij of zij leuk vindt.

Vroeger las ik bijvoorbeeld veel spannende detective boeken en dat doe ik nog steeds, terwijl onze oudste dochter liever boeken over prinsesjes las en onze jongste dochter grappige verhaaltjes. In de afbeelding hieronder zie je mijn genre bovenaan. Ik las vroeger 'De Vijf' boeken. Als je die tegenwoordig in de bibliotheek haalt, dan ziet de voorkant er heel anders uit. De onderste rij boeken is wat onze jongste dochter leuk vond om te lezen.

Genres kunnen in de loop van de tijd anders worden. Kinderen die vroeger spannende boeken niet leuk vonden, kunnen dat op latere leeftijd alsnog leuk gaan vinden.

Opdracht

Opdracht over leesboeken en genres

Hoe kies je een leuk boek om te lezen?

Er zijn verschillende criteria waarop je kunt selecteren:

 • Kleur rug
 • Lettertype titel
 • Dikte
 • Titel
 • Schrijver
 • Kinderjuryboek
 • Bekroond met een griffel (dit zijn literaire boeken die wat moeilijker leesbaar zijn)
 • Genre (pictogram)
 • Thema
 • Voorkant
 • Achterzijde (stukje tekst over de inhoud van het boek)
 • Afbeeldingen in het boek
 • Tekstverdeling
 • Van horen zeggen (dit is een hele krachtige motivatie om een boek te gaan lezen)

In de bibliotheek

In de bibliotheek staan allerlei boeken.

Veel boeken staan in rijen in de kast en hebben een wit stickertje onderaan. Daarop staat het niveau, een afkorting van de achternaam van de schrijver en een kleine pictogram wat het genre is.

Labeltje onderaan het boek

In de bibliotheek hangen borden waarop de genres bij fictie (verhalen) en bij informatieve media afgebeeld zijn in kleine pictogrammen. Dit helpt om de zoektocht naar een leuk boek makkelijker te maken.
Sites die helpen met zoeken naar een leuk boek

Op de boekenzoeker kun je  heel makkelijk filteren en gelijk de voorkant van een boek zien om een indruk te krijgen of het boek aanspreekt.

Boekenzoekersite


In de bibliotheek helpen medewerkers je ook graag op weg om een leuk boek te kiezen voor of samen met kinderen.


Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.

Over de schrijver
Ik ben Terena, getrouwd, moeder van 2 dochters en leerkracht van origine en eigenaar van Onderwijs2Go.Ik geloof dat als we leerlingen beter zien, begrijpen en activerend begeleiden dat ze verder komen dan iedereen voor mogelijk heeft. En hoe groter het handelingsrepertoire is, hoe makkelijker ruggensteun geboden kan worden aan leerlingen.Zelf heb ik verschillende klassen opgestart. En al bijna 20 jaar heb ik een eigen praktijk om leerlingen te ondersteunen in de spraak-taal-lees-schrijfontwikkeling. Ook heb ik gewerkt bij een onderwijsvernieuwer op het gebied van leren leren en begrijpend lezen voor het basisonderwijs. Verder heb ik een innovatieproject geleid voor de zondagsschool en ben ik co-trainer geweest bij Krav Maga voor bovenbouw leerlingen.Sinds 2016 heb ik Onderwijs2Go als lean-start-up gestart. Ik had de theorie van begrijpend lezen ontdekt en heb daar van jong tot oud, van ZML tot VWO, kleine groepen, grote groepen, schoolteams, leerlingen, ouders, woon- werkbegeleiding en logopedisten mee geïnspireerd om het begrip van leerlingen te versterken.Mijn missie is gegroeid om het onderwijs en ouders te inspireren om een groot en breed handelingsrepertoire te hebben om elk kind écht te zien en inventief vooruit te helpen. Daarvoor schrijf ik boeken, geef ik trainingen (online en klassikaal), coach ik schoolteams, ouders en leerlingen en doe ik ook audits begrijpend lezen waarbij ik tips en adviezen geef met zeer goede resultaten.Wil jij je eigen vaardigheden versterken om leerlingen vooruit te helpen of heb je aanmoediging nodig? Neem dan contact om te kijken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen