Sociaal leren, praten over teksten
21 december 2020 
1 min. leestijd

Sociaal leren, praten over teksten

Sociaal leren. Dat is ook samen praten over teksten. Praten over teksten is effectief. Door met elkaar te praten breidt de algemene kennis van leerlingen zich uit.

Maar…de manier waarop over teksten wordt gepraat, is vaak oppervlakkig. Want de meeste vragen gaan over wat leerlingen vinden en voelen. De leerling staat centraal met zijn/haar eigen ik.

Want in de praktijk praten leerlingen veel over wat ze leuk of niet leuk vinden aan de tekst. Daarmee geven ze hun mening. Maar onderbouwen van die mening is vaak best lastig. Als leerlingen oppervlakkig met elkaar blijven praten over teksten, groeit tekstinzicht en liefde voor teksten niet.

Helaas krijg je met oppervlakkig praten over teksten geen tekstbegrip. Om tekstbegrip te ontwikkelen moeten leerlingen vanuit een ander perspectief denken. Ze moeten in de schoenen van de schrijver/personen in het verhaal leren staan.

Diepgang in de gesprekken over teksten

Om het samen praten over teksten te stimuleren heb ik een vragen spel gemaakt, waarbij de categorieën van het spel overeenkomen met de categorieën van het pijlenmodel BEGRIP.

Zo worden leerlingen zich meer bewust van de soort vragen die ze als een “journalist” aan de tekst kunnen stellen. Want de schrijver is op dat moment natuurlijk niet in beeld, alleen zijn tekst is beschikbaar. Door de pestkaarten in het spel ontstaat er een wedstrijdelement.  Want games zijn motiverend voor leerlingen.

Tekstvragen die tot tekstinzicht leiden

Enkele tekstvragen waar je zelf al mee aan de slag kunt gaan:

  • Wie zijn de personen in deze tekst?
  • Wat maken ze mee?
  • Waarom maken ze dat mee?
  • Hoe gaan ze met hun situatie om?
  • Waarom gaan ze er zo mee om?

Wil je meer tekstvragen die op een logische manier met elkaar samenhangen, kijk dan bij samen praten over teksten.

Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon en ik ben een gepassioneerde, hoogbegaafde leerkracht en schrijver van Sterk BEGRIP. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in het begeleiden van leerlingen, leerkrachten, ouders en andere onderwijsprofessionals, ofwel: allround vakexpert en krachtig in onderwijs op maat geven.Mijn missie is om leerkrachten te inspireren en hen te helpen met aansluiten bij de onderwijsbehoeften van leerlingen, zodat de ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen groeit.Mijn aanpak is persoonlijk en gedegen. Ik vind het belangrijk dat leerkrachten vaardig worden in formatief handelen, zodat ze leerlingen beter vooruit kunnen helpen.Ik deel mijn kennis graag en ben altijd bereid om vragen te beantwoorden en te helpen bij het realiseren van onderwijs op maat.Neem contact om te kijken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen