De waarde van ouderbetrokkenheid
22 juni 2023 
1 min. leestijd

De waarde van ouderbetrokkenheid

Het doel van ouderbetrokkenheid

Het belangrijkste doel van ouderbetrokkenheid is om samen met school het leren en de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Wanneer ouders actief betrokken zijn bij het onderwijsproces, dragen ze bij aan hun succes op school en het welbevinden in het leven.

Wat is de gouden driehoek?

De befaamde gouden driehoek is de samenwerking tussen school, leerlingen én ouders om met elkaar die ontwikkeling zo goed mogelijk in gang te zetten. Elkaar vertrouwen, openheid en elkaar van harte vooruit helpen/ondersteunen zijn krachtige factoren in de gouden driehoek.

school-ouders-leerlingen-gouden driehoek

De waarde van ouderbetrokkenheid

Als kinderen nog jong zijn, hebben ouders een grotere invloed op de prestaties van kinderen dan school. Daarom is voorlezen, lezen stimuleren, praten over teksten en samen spelen met kinderen thuis zo van belang.
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer invloed ook school krijgt op de leerprestaties van kinderen.

Percentages ouderbetrokkenheid


Percentages ouderbetrokkenheid 11 jarig kind

Interesse van een kind, vriendjes en vriendinnetjes, de mate van schermtijd, lichamelijke gesteldheid (vermoeidheid, ziek zijn), grote veranderingen hebben bijvoorbeeld ook invloed op de leerprestaties.

In de vakantie is het lezen ook een waardevolle activiteit. Maar het vooral leuk, want het gaat tenslotte om leesplezier.Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.Over de schrijver
Ik ben Terena, getrouwd, moeder van 2 dochters en leerkracht van origine en eigenaar van Onderwijs2Go.Ik geloof dat als we leerlingen beter zien, begrijpen en activerend begeleiden dat ze verder komen dan iedereen voor mogelijk heeft. En hoe groter het handelingsrepertoire is, hoe makkelijker ruggensteun geboden kan worden aan leerlingen.Zelf heb ik verschillende klassen opgestart. En al bijna 20 jaar heb ik een eigen praktijk om leerlingen te ondersteunen in de spraak-taal-lees-schrijfontwikkeling. Ook heb ik gewerkt bij een onderwijsvernieuwer op het gebied van leren leren en begrijpend lezen voor het basisonderwijs. Verder heb ik een innovatieproject geleid voor de zondagsschool en ben ik co-trainer geweest bij Krav Maga voor bovenbouw leerlingen.Sinds 2016 heb ik Onderwijs2Go als lean-start-up gestart. Ik had de theorie van begrijpend lezen ontdekt en heb daar van jong tot oud, van ZML tot VWO, kleine groepen, grote groepen, schoolteams, leerlingen, ouders, woon- werkbegeleiding en logopedisten mee geïnspireerd om het begrip van leerlingen te versterken.Mijn missie is gegroeid om het onderwijs en ouders te inspireren om een groot en breed handelingsrepertoire te hebben om elk kind écht te zien en inventief vooruit te helpen. Daarvoor schrijf ik boeken, geef ik trainingen (online en klassikaal), coach ik schoolteams, ouders en leerlingen en doe ik ook audits begrijpend lezen waarbij ik tips en adviezen geef met zeer goede resultaten.Wil jij je eigen vaardigheden versterken om leerlingen vooruit te helpen of heb je aanmoediging nodig? Neem dan contact om te kijken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen