De waarde van ouderbetrokkenheid
22 juni 2023 
1 min. leestijd

De waarde van ouderbetrokkenheid

Het doel van ouderbetrokkenheid

Het belangrijkste doel van ouderbetrokkenheid is om samen met school het leren en de ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Wanneer ouders actief betrokken zijn bij het onderwijsproces, dragen ze bij aan hun succes op school en het welbevinden in het leven.

Wat is de gouden driehoek?

De befaamde gouden driehoek is de samenwerking tussen school, leerlingen én ouders om met elkaar die ontwikkeling zo goed mogelijk in gang te zetten. Elkaar vertrouwen, openheid en elkaar van harte vooruit helpen/ondersteunen zijn krachtige factoren in de gouden driehoek.

school-ouders-leerlingen-gouden driehoek

De waarde van ouderbetrokkenheid

Als kinderen nog jong zijn, hebben ouders een grotere invloed op de prestaties van kinderen dan school. Daarom is voorlezen, lezen stimuleren, praten over teksten en samen spelen met kinderen thuis zo van belang.
Hoe ouder kinderen worden, hoe meer invloed ook school krijgt op de leerprestaties van kinderen.

Percentages ouderbetrokkenheid


Percentages ouderbetrokkenheid 11 jarig kind

Interesse van een kind, vriendjes en vriendinnetjes, de mate van schermtijd, lichamelijke gesteldheid (vermoeidheid, ziek zijn), grote veranderingen hebben bijvoorbeeld ook invloed op de leerprestaties.

In de vakantie is het lezen ook een waardevolle activiteit. Maar het vooral leuk, want het gaat tenslotte om leesplezier.Heb je vragen of heb je behoefte aan persoonlijk advies? Aarzel niet om contact met me op te nemen om te overleggen wat ik voor je kan betekenen. Mail me via: contact@onderwijs2go.nl.Over de schrijver
Mijn naam is Terena Spijker-Kroon, leerkracht van origine, hoogbegaafd en met een eigen praktijk voor leerlingbegeleiding.Na pittige omstandigheden was ik op zoek naar hoe aannames verminderd konden worden. Toen ontdekte ik de theorie van begrijpend lezen. Met een pilotschool schreef ik de didactiek/methode Sterk BEGRIP, waarmee leerlingen, leerkrachten en ouders inzichten kregen in allerlei communicatie en de resultaten gingen omhoog in PO en VO.In het VO en MBO zag ik daarnaast het probleem van ernstig meeliftgedrag. Zo is de focus ook op 'effectief samenwerken' en 'mentale kracht' komen te liggen, zowel op leerlingniveau als op teamniveau.Mijn aanpak is gedegen en persoonlijk. Je krijgt van mij een rijk en praktisch handelingsrepertoire om de ontwikkeling en het welbevinden te versterken. Zal ik je ook verder helpen? Kijk bij het aanbod en neem contact om te bespreken wat ik voor je kan betekenen: contact@onderwijs2go.nl.
Reactie plaatsen